Založ si blog

Tak pardon, pan prezident Zelenskij

Nalejme si čistého vína, aj so Zelenským.

Neprejde dňa , kedy by sme sa nedočítali, že prezident Zelenskij nevystupuje v nejakom parlamente. Žiada zbrane, nie humanitárnu pomoc, napriek tomu mu mnohí nadšene a naivne tlieskajú. Donedávna žiadal urýchlené prijatie do NATO, do EÚ. Potom uzavretie neba. Vyvolával v nás pocit viny za nedostatočné dodávky zbraní, za to, že naďalej kupujeme ruský plyn a ropu. Vyčítal nám slabosť a slabošstvo v našich postojoch. Nie. Západná Európa je našťastie v porovnaní so Zelenským, nami a Poliakmi , zodpovedná.
Kto potreboval, aby sa Ukrajina stala členom NATO? Potrebovala to Európa pre svoju bezpečnosť? Potrebovala to Ukrajina pre svoju bezpečnosť a prosperitu? Nie. Potrebovali to USA. Výsledok? Dnes ho vidíme. Tisíce nevinných obetí. Ruiny, deštrukcia, ekonomická pohroma, sankcie. Európa nemajúc samostatnú zahraničnú politiku,sa znova nechala vtiahnuť Spojenými štátmi do konfliktu. Toto naozaj nie je naša vojna. Je to vojna USA, Ukrajiny a Ruska.
Čo bude nasledovať? Po skončení konfliktu ostane Krym ruský. Možno Donbas tiež. Ukrajina zase neutrálna, bez vidiny členstva v NATO v nasledujúcich desaťročiach. Tento výsledok sa dal dosiahnuť aj rokovaním, menej agresívnou politikou USA , prezieravejšou a profesionálnejšou politikov ukrajinských predstaviteĺov. Obrovské ľudské a materiálne škody. Zbytočne.
Cui bono? Komu to vyhovuje? Len a len USA. Ukrajina za 30 rokov svojej existencie nevedela svojim občanom ponúknuť lepšie podmienky na život, než také, ktoré viedli k tomu, že do začiatku vojny emigrovalo 20%obyvateľstva. Oligarchia, korupcia, absencia právneho štátu. Po vojne zničená infraštruktúra. Kto ju bude budovať? Kto bude profitovať na zakázkach? Určite americké firmy. Máme vybudované vedenia naprieč Európou na plyn a ropu. Nie, nebudeme ich využivať, možno ani Nord stream II. Namiesto toho aby, sme budovali nemocnice, školy, cesty, slovom infraštruktúru, dávali peniaze na kultúru, na zlepšenie života našich obyvateľov, budeme naprieč Európou stavať prístavy a terminály, novú sieť, pre tankery s 3x drahším, skvapalneným plynom z USA. Budeme míňať miliardy na zbrojenie /kupovať zbrane hlavne z USA/, lebo zase sme sa namiesto spolupráce s Ruskom na našom spoločnom kontinente, nechali zatiahnuť Spojenými štátmi do nebezpečnej hry. Prehrali v nej Ukrajinci, Rusi a my, Európania. Víťaz je len jeden. USA naďalej udržujú v Európe napätie, ktoré dlhodobo oslabuje ich veľkých ekonomických rivalov. EÚ a Rusko. Američanom vôbec na ukrajinských životoch nezáleží. Ich aktivity vôbec nesmerujú k podpore vyjednávania, ktoré by viedlo k ukončeniu zbytočného krviprelievania. Rozprávajú len o dodávkach zbraní a sankciách. Udržujú napätie. Vyhovovalo by im, keby sa z konfliktu stala tlejúca vojna, trvajúca aj roky, nehľadiac na množstvo obetí. Akoby náhodou, v dnešných dňoch posilujú diplomatické linky s Japonskom a podporujú ho v spore s Ruskom o Kurilské ostrovy…
Chápem, že z pozície historických skúseností, Poliaci Rusov nenávidia. Mohli by sa ale mierniť, sú ako štekajúci psi. Neváhali by svojimi nápadmi s mierovými misiami NATO, vtiahnuť svet do III. svetovej vojny. Naši predstavitelia sa hrajú na svetových hráčov. Posielať zbrane a okamžite sa odstrihnúť od ruského plynu a ropy. Popravde, od amatérov ako je naša prezidentka, premiér a minister obrany, iný postoj ani neočakávam. Stačí si prečítať ich životopisy. Kariérny diplomať Korčok ma však prekvapuje. Chvála Bohu, že tieto nápady týchto slniečkárskych amatérov skrotili profesionáli v Nemecku, Francúzsku a Veľkej Británii, inak by sme sa v prípade uzavretia vzdušného priestoru nad Ukrajinou a s ozbrojeným kontingenton NATO /mierová misia/ na Ukrajine ocitli v III. svetovej vojne.
Prezidentovi Zelenskému mal dávno niekto vysvetliť, že nie je kandidátom na Nobelovu cenu, že si nezaslúži žiaden potlesk. Je neskúseným, nezodpovedným politikom. Politika je umenie možného. Tento politik úplne zle vyhodnotil, čo je začiatkom 21. storočia na našom kontinente možné. Určite nie členstvo Ukrajiny v NATO, aj keby to bolo zbožným prianím USA.
Je úplne trápne, že namiesto kultivovanej diskusie sa udomácňuje na Slovensku čoraz agresívnejšia cenzúra. Oficiálne mainstreamové mediá nedávajú diskusii žiadny priestor, sústreďujú sa len na masívnu propagandu vládneho postoja. Ľudí s iným názorom kriminalizujú, zosmiešňujú poznámkami o dezolátoch, rusofiloch, Putinových agentoch. Veľmi rýchlo po nežnej revolúcii sa vzdávame slobody slova . Mali by sme sa držať Voltaire-ovho výroku:“ Pane, nesúhlasím s Vaším názorom, ale do konca života budem bojovať za to, aby ste ho mohli beztrestne hlásať“ Pani prezidentka, pán premiér, pán minister obrany a zahraničných vecí…toto je demokracia. Nie Vaša liberálna agresivita.

Markíza na dne

13.04.2024

Markiza na dne . Zial nie financne, ale opat svojim liberalnym aktivizmom a manipulaciou verejnej mienky dosiahla moralne dno. Mediami prebehla sprava, ze Attila Vegh a Jasmina Alagic prisli o pracovnu spolupracu s firmami Renault a Rauch, pretoze nezostali apolyticki a dovolili si na socialnych sietach podporit pana Pellegriniho pred druhym kolom volby prezidenta. Otazkou je, ci by sa stala [...]

Pani prezidentka, je koniec

07.04.2024

Pani prezidentka, je koniec. Ked staviame dom, projekt zverime skusenemu architektovi, kurenie nam riesi kurenar, lietadlo, ktorym letime na dovolenku pilotuje pilot s nalietanymi hodinami, operuje nas skuseny lekar. Vsetci menovani, na ktorych pri vykone ich prace kladieme vysoke naroky, presli studiom, dlhorocnou praxou, skoleniami, preskusanim, atestaciami…Za prezidentku sme si zvolili [...]

Ukrajina. .. Dokedy ešte?

13.03.2022

Skôr než sa začnem venovať danej téme, rád by som objasnil svoje východiskové postoje. Som antikomunista. Teší ma, že mojej generácii na Slovensku bolo dopriate členstvo v EÚ, aj keď s jej terajším smerovaním sa neviem úplne stotožniť. V kontexte prebiehajúcej vojny na Ukrajine som rád, že sme členom NATO, dáva nám to nádej na ďalší mierový život v prosperite. [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 60626x
Priemerná čítanosť článkov: 4664x

Autor blogu

Kategórie