Založ si blog

„Urazený“ Korčok

Áno, Igor Matovič je kontroverzný, dá sa mu všeličo vyčítať…ale…Uznajme si, bez dlhých rečí a vymenúvania faktov, že Európska únia v otázke zabezpečovania vakcín svojim obyvateľom zlyhala. V takomto prípade sú úplne legitímne kroky národných vlád, vedúce k zabezpečeniu dostatočného množstva vakcín alternatívnymi spôsobmi. Bolo by dobré, keby sa otázka ruskej vakcíny odpolitizovala, a prestali by ju liberálne kruhy považovať za nástroj hybridnej vojny. Liberáli sa totiž boja všetkého, čo prichádza z východu, ako čert svätenej vody. Myslím si, že posúdenie ruskej vakcíny Sputnik V je v Bruseli EMA-ou /European Medicine Agency/ naschvál zdržované. Keď viazne dodávka už schválených vakcín, keď EMA Sputnik neposudzuje, preskúmajme ho my sami. Ak na to nemáme licencované laboratórium, nech nám ho posúdia Maďari a začnime očkovať. Skoré vytvorenie kolektívnej imunity je jedinou cestou k otváraniu sa a k znižovaniu počtu obetí.
Nesmieme zabudnúť, že všetky spoločenské procesy sa odohrávajú na pozadí antagonizmu konzervatívnej a liberálnej filozofie. Jasne to vidieť aj v našej vláde. Deliaca čiara vedie na jednej strane medzi konzervatívnym OĽANO a Sme rodina, a liberálnou SaS a Za ľudí.
Je teda samozrejmé, že minister Korčok odmieta ruskú vakcínu z princípu. A nielen to. Svojim probruselským a proamerickým liberálnym postojom zašiel tak ďaleko, že zpochybňuje význam V4 pre Slovensko. Naša krajina tvorí 1% z obyvateľstva únie. Ak chceme v Bruseli niečo presadiť, ak chceme, aby bolo náš hlas počuť, musíme platformu V4 podporovať . S našimi bezprostrednými susedmi nás spája nielen história, ale aj spoločná kultúra a spôsob života, hodnoty…. Ak o to nechceme prísť, ak nechceme, aby nás Brusel v hodnotových otázkach úplne prevalcoval, musíme držať s našimi susedmi . Je zjavné, že máme s nimi oveľa viac spoločného ako s národmi v západnej polovici kontinentu.
Naše ministerstvo zahraničný ch vecí sa opakovane neprívetivo vyjadrovalo na adresu našich južných susedov. Od pánov Korčoka a Klusa ani iné neočakávam. V tomto kontexte je však absolútne pochopiteľné, prečo Igor Matovič zobral so sebou do Budapešti poslanca Gyimesiho a nie niekoho z Korčokových ľudí. Domnievam sa, ze minister Korčok by vzhľadom na jeho inkompatibilitu s konzervatívnym videním maďarského vedenia, nevybavil v Budapešti nič.
Pán Minister Korčok sa vyjadril, že jeho ministerstvo je lojálne voči Slovenskej republike a vždy zastáva jej záujmy. O aké záujmy ide? O tie, ktoré považuje tento liberálny, probruselský amerikanofil za správne? Ďakujem neprosím si, a myslím, že nie som sám.
Už len na odľahčenie…Nepopieram, z východu prišlo v priebehu dejín do strednej Európy aj mnoho zlého. Ale mnohokrát sme sa obrátili aj na západ so žiadosťou o pomoc. Mnohokrát sme boli odmietnutí, a keď pomocná ruka prišla, nikdy to nebolo zadarmo. Nakoniec aj vládcovia Veľkej Moravy sa obrátili so žiadosťou o písmo a sprostredkovanie viery na západ, a keď boli odmietnutí, kultúrny pokrok prišiel z Konštantinopolu v podobe bratov Cyrila a Metoda. Áno, nepopieram, v priebehu dejín sme sa jednoznačne zaradili do tzv. západného kultúrneho okruhu, avšak tento tiež nie je jednoliaty. Medzi krajinami strednej a západnej Európy je veľa jemných rozdielov, vyplývajúcich z histórie. Snažme sa teda o vytvorenie prosperujúcej Európy založenej na silných národných štátoch, nie o vytvorenie Spojených štátov európskych, kde nám budú z bruselského centra nanucované vízie liberálneho vedenia. S pánmi Korčokom, Klusom a Valáškom, s ich jednofarebným proamerickým, probruselským liberálnym videním sveta sa nám to nepodarí. Igor Matovič narobil veľa chýb, ale v tomto kontexte je jeho cesta do Budapešti, a zloženie jeho delegácie úplne pochopiteľné. Prajem nám všetkým, aby bol Sputnik V čo najskôr posúdený a odpolitizovaný. Do skorého očkovania, priatelia!

Tak pardon, pan prezident Zelenskij

31.03.2022

Nalejme si čistého vína, aj so Zelenským. Neprejde dňa , kedy by sme sa nedočítali, že prezident Zelenskij nevystupuje v nejakom parlamente. Žiada zbrane, nie humanitárnu pomoc, napriek tomu mu mnohí nadšene a naivne tlieskajú. Donedávna žiadal urýchlené prijatie do NATO, do EÚ. Potom uzavretie neba. Vyvolával v nás pocit viny za nedostatočné dodávky zbraní, za to, že [...]

Ukrajina. .. Dokedy ešte?

13.03.2022

Skôr než sa začnem venovať danej téme, rád by som objasnil svoje východiskové postoje. Som antikomunista. Teší ma, že mojej generácii na Slovensku bolo dopriate členstvo v EÚ, aj keď s jej terajším smerovaním sa neviem úplne stotožniť. V kontexte prebiehajúcej vojny na Ukrajine som rád, že sme členom NATO, dáva nám to nádej na ďalší mierový život v prosperite. [...]

Hnoj v TV kultúre

28.03.2021

Prejdem in medias res. Do roku 1989 sme tu mali „monokultúru“ odsúhlasenú socialistickými cenzormi. Jej úlohou bolo vychovávať socialistického človeka, uvedomelo kráčajúceho k svetlým, komunistickým zajtrajškom. Jednoznačne to bolo na škodu, lebo pluralita kultúry, umenia, je na prospech celej spoločnosti. V roku 1989 prišla zmena. Konečne! Otvorili sa nové horizonty, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 55569x
Priemerná čítanosť článkov: 5052x

Autor blogu

Kategórie